Τετάρτη 4 Αυγούστου 2010

0 Η δικτατορία της 4ης Αυγούστου 1936...



«Η μοναρχοφασιστική δικτατορία της 4ης Αυγούστου εκφράζει τη θέληση της αστοτσιφλικάδικης πλουτοκρατικής ολιγαρχίας, της μοναρχίας, του ξένου κεφαλαίου.

Θέλουν να πνίξουν τη λαϊκή θέληση, που απειλούσε την κυριαρχία τους. 
Να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντά τους. Βασική αιτία που κατάφερε να επιβληθεί η δικτατορία στάθηκε η υποστήριξη που βρήκε - ενεργητική είτε παθητική - στα αστικά κόμματα (...) 

Οι πολιτικοί αρχηγοί των "Φιλελευθέρων", "Προοδευτικών", "Λαϊκών", "Εργατο-αγροτικών" κλπ. κομμάτων δώσανε ψήφο ανοχής στο Μεταξά. Κι όταν κηρύχτηκε η δικτατορία δεν αντέδρασαν καθόλου».

Νίκος Μπελογιάννης
: «Το ξένο κεφάλαιο στην Ελλάδα».

Σαν σήμερα στις 4 Αυγούστου του 1936 επιβάλετε στην χώρα μας η αστυνομοκρατική - στρατιωτική δικτατορία του Ι. Μεταξά. 
...


«Ελαβα ένα ελάχιστο αναγκαίων εξουσιών για να αντιμετωπίσω τον κομμουνιστικό κίνδυνο. Δεν σκοπεύω να τις καταθέσω προτού ξεκαθαρίσω την χώρα από τον κομμουνισμό και εγκαθιδρύσω μίαν ακλόνητον τάξιν! Για την ώρα δεν γίνεται ζήτημα να διαταχθούν εκλογές. Εκείνοι από εσάς που στο παρελθόν ανήκαν σε κόμματα, βρίσκονται τώρα υποχρεωμένοι να τα ξεχάσουν τελείως!!! Το παλαιό
κοινοβουλευτικό σύστημα έχει για πάντα εξαφανιστεί... Ησυχία απόλυτος», ήταν το πρώτο διάγγελμα του δικτάτορα.

Η χώρα μας για τέσσερα ολόκληρα χρόνια έζησε μια φρικτή δικτατορία. Χιλιάδες βιβλία κάηκαν. Χιλιάδες κομμουνιστές και άλλοι αγωνιστές δοκίμασαν όλες τις μορφές βασανιστηρίων, το ρετσινόλαδο, την ασιτία κλπ. Οι φασιστικές παρακρατικές συμμορίες οργίασαν ειδικά στην ύπαιθρο. 
 


Το καθεστώς του Μεταξά κατέρρευσε μετά την εισβολή των Γερμανοϊταλών στην Ελλάδα ενώ οι δυνάμεις που το στήριζαν στελέχωσαν τα Τάγματα Ασφαλείας των κατακτητών.


Για το ποιον αυτού του
φασίστα
έχουμε γράψει αναλυτικά εδώ ...

1 ... Χώσταααα, ρε Τζιμάκο !!!

Δημοφιλείς Aναρτήσεις:

Related Posts with Thumbnails

Αρχειοθήκη ιστολογίου