Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2011

0 «Η Ρίζα όλων των Κακών;»


Το τηλεοπτικό ντοκιμαντέρ «Η Ρίζα όλων των Κακών;»,  με σενάριο και παρουσίαση του Richard Dawkins, ο οποίος υποστηρίζει ότι ο κόσμος μας θα ήταν πολύ καλύτερα χωρίς την θρησκεία. Το ντοκιμαντέρ προβλήθηκε το 2006 σε μορφή δύο μερών:

Μέρος Πρώτο: Η Ψευδαίσθηση του Θεού

Η ψευδαίσθηση του Θεού εξερευνά τις αναπόδεικτες παραδόσεις που χρησιμοποιούνται ως δεδομένες από τη θρησκεία, και τα άκρα στα οποία φτάνουν κάποιοι οπαδοί αυτής. Ο Dawkins ξεκινάει περιγράφοντας τους «μελλοντικούς δολοφόνους»… που θέλουν να σκοτώσουν εσένα, εμένα και τον εαυτό τους, επειδή παρακινούνται από αυτό που νομίζουν οι ίδιοι ότι είναι η υπέρτατη ιδέα». Ο Dawkins ισχυρίζεται ότι «η διαδικασία μη-σκέψης, επονομαζόμενη ως πίστη» δεν είναι ένας τρόπος αντίληψης του κόσμου, αλλά έρχεται σε αντίθεση με τη σύγχρονη επιστήμη και την επιστημονική μέθοδο.

Μέρος Δεύτερο: Ο Ιός της Πίστης

Στο δεύτερο μέρος, ο Dawkins κάνει μια πιο συναισθηματική προσέγγιση. Εξετάζει το ηθικό πλαίσιο, το οποίο αναφέρεται συχνά ότι προσφέρουν οι θρησκείες και αμφισβητεί τη θρησκευτική κατήχηση των παιδιών. Ο τίτλος του επεισοδίου βασίζεται στο βραβευμένο βιβλίο «The Selfish Gene» (Το εγωιστικό γονίδιο), στο οποίο ο Dawkins εισάγει την έννοια του «meme», μια αναπαραγόμενη μονάδα πολιτισμικής εξέλιξης, εκ της οποίας συγκροτούνται κυρίως οι θρησκείες...
 
Πηγή:                                                                         


Δημοφιλείς Aναρτήσεις:

Related Posts with Thumbnails

Αρχειοθήκη ιστολογίου